Ταβέρνες και Εστιατόρια


Στην περιοχή της Νάουσας θα βρείτε πολλές ταβέρνες στις οποίες μπορείτε να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις καθώς και να συνοδεύσετε το φαγητό σας με ξινόμαυρο κρασί ή τσίπουρο από τα οινοποιεία της περιοχής.

Θα βρείτε αρκετές ταβέρνες σε κεντρικά σημεία της πόλης αλλά και στις γύρω περιοχές, όπως για παράδειγμα στο άλσος του Αγίου Νικολάου.

Μερικές από τις τοπικές συνταγές που ίσως θα σας ενδιέφερε να δοκιμάσετε είναι οι εξής:

  • μπάτσος σαγανάκι (ο μπάτσος ή μπάτζος είναι ένα αλμυρό σκληρό τυρί)
  • μάντζα, ποικιλία τηγανιτών (πιπεριές, πατάτες κ.α.) με κόκκινη σάλτσα
  • γκαβόψαρα (τηγανιτές λωρίδες από μελιτζάνα που μοιάζουν με μικρά ψάρια)
  • πέστροφα ψητή στα κάρβουνα (στις ταβέρνες του Αγίου Νικολάου)

Η Νάουσα γενικότερα έχει μια παράδοση-κουλτούρα στο "ψήσε-φάε", δηλαδή με κάθε αφορμή επιστρατεύονται οι σχάρες και καίγονται τα κάρβουνα, οπότε μάλλον δεν θα μείνετε παραπονεμένοι και στα καταστήματα εστίασης αν επιλέξετε κρεατικά της ώρας.

Mια άλλη ιδέα που μου ήρθε τώρα, είναι τα ντολμαδάκια, ίσως θα σας ενδιέφερε να τα δοκιμάσετε αν τα βρείτε, με αμπελόφυλλα από τα αμπέλια της περιοχής.

Θέλω από καιρό να κάνω ένα πιο αναλυτικό αφιέρωμα στην γαστρονομία της περιοχής αλλά δεν βρίσκω τον χρόνο και έχω γίνει πλέον και κάπως λιτοδίαιτος, πράγμα που δυσχεραίνει το εγχείρημα αυτό.