Οι καταρράκτες της Έδεσσας


Με αφετηρία τη Νάουσα, μπορείτε να κάνετε μια εκδρομή στους καταρράκτες της Έδεσσας, το πιο φημισμένο αξιοθέατο στην Έδεσσα.

Για να φτάσετε στους καταρράκτες, βγαίνοντας από τη Νάουσα, μόλις φτάσετε στην διασταύρωση με τον δρόμο Βέροιας - Έδεσσας, θα πρέπει να στρίψετε αριστερά προς Έδεσσα. Αφού περάσετε τον Κοπανό και κάποια ακόμη χωριά, μόλις φτάσετε στην Σκύδρα, θα πρέπει να στρίψετε προς Έδεσσα.

Μπαίνοντας στην πόλη της Έδεσσας, μετά την αρχική ανηφόρα με τις στροφές στην είσοδο της πόλης, ακολουθείτε τον δρόμο στον οποίο βρίσκεστε, περνάτε τα ΚΤΕΛ και μόλις φτάσετε σε μία μικρή πλατεία, δεν στρίβετε αριστερά για Κοζάνη - Φλώρινα, αλλά δεξιά προς τους καταρράκτες. Υπάρχουν και κάποιες πινακίδες να σας οδηγήσουν αλλά σίγουρα θα βρεθεί στον δρόμο σας και κάποιος περαστικός για να ρωτήσετε αν θέλετε.

Συνολικά, η απόσταση Νάουσα - Έδεσσα, είναι περίπου στα 30 χιλιόμετρα, αλλά δεδομένου ότι ο δρόμος είναι επαρχιακός και περνάει μέσα από χωριά, θα χρειαστείτε με το αυτοκίνητο περίπου μισή ώρα ή και λίγο παραπάνω, για αυτήν την διαδρομή.

Φτάνοντας στον χώρο με τους καταρράκτες, θα δείτε στην είσοδο κάποια μαγαζάκια με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης και στην συνέχεια μπορείτε να εισέλθετε στο πάρκο των καταρρακτών. Ο χώρος του πάρκου είναι αρκετά οργανωμένος, και υπάρχει γραφείο πληροφοριών, απ' όπου μπορείτε να προμηθευτείτε και διάφορα ενημερωτικά φυλλάδια.

Υπάρχουν δύο καταρράκτες: ο διπλός καταρράκτης που κυλάει πλάγια και τα ορμητικά νερά του χωρίζονται στα δύο και ο καταρράκτης Κάρανος (Τσιρί-Παπά) που το νερό του πέφτει κάθετα από μεγάλο ύψος (περίπου 70 μέτρα). Πίσω από την "κουρτίνα" του νερού που σχηματίζεται στον κάθετο καταρράκτη, υπάρχει ένας μικρός διάδρομος, σαν μπαλκόνι, για όσους θέλουν να περάσουν.

Εκτός από τους καταρράκτες, στον χώρο υπάρχει και αναψυκτήριο και αρκετά ακόμη πράγματα που μπορείτε να δείτε στο πάρκο και τριγύρω, όπως:

  • ένα μικρό σπήλαιο, δίπλα στον καταρράκτη Κάρανο
  • το Κανναβουργείο
  • το Ενυδρείο
  • το Σησαμοτριβείο
  • η μικρή εκκλησία της Αναλήψεως

Προς το παρόν, μπορείτε να δείτε ένα σύντομο βίντεο από το πάρκο με τους καταρράκτες στην Έδεσσα...