Η Βεργίνα και ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών


Η Βεργίνα βρίσκεται περίπου μισή ώρα μακριά από τη Νάουσα, σε απόσταση συνολικά 33 χιλιομέτρων περίπου (19 χιλιόμετρα μέχρι την Βέροια συν 14 επιπλέον από εκεί για Βεργίνα. Στην διαδρομή, θα περάσετε και από το φράγμα του Αλιάκμονα).

Η Βεργίνα είναι πολύ κοντά στις Αιγές, την τοποθεσία της αρχαίας πρωτεύουσας της Μακεδονίας και με τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου (1976-1980) ήρθαν στο φως πολύ σημαντικά ευρήματα.

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο της Βεργίνας είναι οι Βασιλικοί Τάφοι στην αρχαία νεκρόπολη των Αιγών. Εκεί έχει διαμορφωθεί ένα μουσείο με τα ευρήματα, ακριβώς δίπλα από τους τάφους, σκεπασμένο με χώμα, όπως ήταν και για τόσα χρόνια οι τάφοι. Περνώντας την είσοδο του μουσείου, σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, ο επισκέπτης αισθάνεται ότι περνάει σε μία άλλη εποχή.

Υπάρχουν πολλά εκθέματα στο μουσείο, αλλά από τα σημαντικότερα και τα πιο γνωστά είναι η χρυσή λάρνακα με το μακεδονικό αστερί που περιείχε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β´ και το χρυσό στεφάνι που φορούσε ο νεκρός. (Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο των βασιλικών τάφων Αιγών, εδώ)

Εκτός από τους βασιλικούς τάφους, στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, υπάρχουν επίσης το Αρχαίο θέατρο, το Ιερό της Εύκλειας και τα Ανάκτορα. Ένα τηλέφωνο επικοινωνίας για πληροφορίες είναι το 2331092347 (ΙΖ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων).

Αν χρειάζεστε ένα ξεναγό για την περιοχή, μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα www.reginaguide.gr

Από τουριστικής άποψης, η Βεργίνα διαθέτει ξενώνες και ξενοδοχεία, για την διαμονή των επισκεπτών, μαγαζιά με σουβενίρ, καφετέριες και ψητοπωλεία, ειδικά γύρω από την περιοχή του αρχαιολογικού χώρου.