Η συνταγή για την Μάντζα


Η μάντζα είναι μία από τις παραδοσιακές συνταγές της Νάουσας την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε και σε αρκετές ταβέρνες της πόλης.

μάντζα

Θα σας πω σε γενικές γραμμές την συνταγή, για να ξέρετε περίπου τι να περιμένετε αν πρόκειται να την δοκιμάσετε ή αν την δοκιμάσατε και σας άρεσε να δείτε πως μπορείτε να την μαγειρέψετε κι εσείς.

Η συνταγή της μάντζας λοιπόν μπορεί να περιλαμβάνει τηγανητές πιπεριές, μελιτζάνες, πατάτες και κολοκυθάκια. Ανάλογα με τα γούστα μπορούμε να βάλουμε και από τα τέσσερα είδη, ή κάποια από τα τέσσερα που μας αρέσουν περισσότερο.

Για να "συνδέσουμε" τα παραπάνω υλικά, χρησιμοποιούμε μια απλή σάλτσα την οποία μπορούμε να ετοιμάσουμε σε ένα τηγάνι σοτάροντας με λίγο ελαιόλαδο ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και στην συνέχεια να προσθέσουμε 2-3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη (ή χυμό ντομάτας, αν δεν έχουμε ντομάτες για σάλτσα). Στην σάλτσα της μάντζας μπορούμε να βάλουμε επίσης λίγο σκόρδο ψιλοκομμένο, αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε να σιγοβράσει λίγο μέχρι να πήξει ελαφρώς.

Τοποθετούμε λοιπόν τα τηγανητά που έχουμε σε ένα ταψί, αραδιασμένα δίπλα-δίπλα και ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα να τα σκεπάσει.

Ένα επιπλέον υλικό της συνταγής είναι ο μπάτσος (ή μπάτζος) το οποίο είναι ένα αρκετά αλμυρό τυρί. Αυτό μπορεί να γίνει τηγανητό σαν σαγανάκι ενώ άλλοι προτιμούν να το κόβουν σε κυβάκια και να το προσθέτουν απευθείας στην μάντζα.

Κάπως έτσι είναι η συνταγή και ο καθένας μπορεί να την προσαρμόζει στα μέτρα του :-)