Το φράγμα του Αλιάκμονα κοντά στη Βέροια


Σε μικρή απόσταση από τη Βέροια βρίσκεται το φράγμα του Αλιάκμονα. Ο Αλιάκμονας είναι το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της Ελλάδας (περίπου 322 χιλιόμετρα) που πηγάζει εντός των ελληνικών συνόρων (μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον Αλιάκμονα εδώ).

Για να φτάσετε στο φράγμα του Αλιάκμονα ξεκινώντας από τη Νάουσα, θα πρέπει αρχικά να κατευθυνθείτε προς Βέροια. Φτάνοντας στη Βέροια, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις πινακίδες προς Βεργίνα, προσπερνώντας τις εξόδους για Θεσσαλονίκη/Αθήνα και Κοζάνη.

Έτσι, σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από Βέροια, αφού περάσετε και το χωριό Αγία Βαρβάρα, θα συναντήσετε την γέφυρα πάνω από τον Αλιάκμονα. (Από εκεί η Βεργίνα απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα).

Το τοπίο στο φράγμα είναι πολύ όμορφο, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με την όμορφη αντίθεση του γαλάζιου του ποταμού με το πράσινο της γύρω περιοχής. Στις δύο όχθες του ποταμού, εκατέρωθεν της γέφυρας, υπάρχουν σημεία για να σταματήσετε, ενώ συνήθως εκεί υπάρχουν καντίνες για να τσιμπήσετε κάτι ή να πάρετε έναν καφέ.

Περνώντας το φράγμα με κατεύθυνση προς Βεργίνα, θα δείτε την πινακίδα προς την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, στην οποία μπορείτε να φτάσετε ακολουθώντας μια διαδρομή παράλληλα με το ποτάμι, σε αρκετά σημεία της οποίας έχει ωραία θέα προς τον Αλιάκμονα.