Η ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά


Η εκκλησία της Παναγίας Σουμελά

Αν βρίσκεστε στη Νάουσα, η Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας στις πλαγιές του Βερμίου, προσφέρεται για μία επίσκεψη.

Αρχικά θα πρέπει να κατευθυνθείτε προς Βέροια και από εκεί πιθανότατα θα δείτε σχετικές πινακίδες για να σας οδηγήσουν, ή μπορείτε φυσικά και να ρωτήσετε. Από την Βέροια, μέσω της διαδρομής Γεωργιανοί - Καστανιά, η Παναγία Σουμελά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων.

δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας Σουμελά

Γύρω από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, υπάρχει πολύ πράσινο και όμορφη θέα. Εκτός από την εκκλησία, στον χώρο υπάρχουν εστιατόρια καθώς και μικρά μαγαζιά με αναμνηστικά και άλλα είδη, όπως τις ποντιακές λιχουδιές... τα πισία :-) Γενικά, το ποντιακό στοιχείο είναι έντονο γύρω από την Παναγία Σουμελά.

Αγιογραφίες Η εικόνα της Παναγίας Βρύση με Αγιασμό

Αρκετά ιστορικά στοιχεία, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Παναγία Σουμελά (από την Βικιπαίδεια).

Η εικόνα της Παναγίας, μετά από ενέργειες του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1930, μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Ελλάδα και αρχικά (για 20 χρόνια) φιλοξενήθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας. Επιθυμία των Ποντίων ήταν να βρεθεί κάποιο μέρος βραχώδες και ήσυχο, παρόμοιο με αυτό στον Πόντο, ώστε να χτιστεί η "Νέα" Μονή που θα φιλοξενούσε την εικόνα, κάτι που έγινε τελικά το 1951 στην περιοχή της Καστανιάς στο Βέρμιο, κοντά στην Βέροια Ημαθίας.

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, γιορτή της Παναγίας, χιλιάδες επισκέπτες (πόντιοι και μη) από όλη την Ελλάδα, συρρέουν στην Παναγία Σουμελά για να προσκυνήσουν αλλά και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο (π.χ. ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα κ.α.)