Ο Άγιος Νικόλαος της Νάουσας


άλσος Αγίου Νικολάου

Το άλσος του Αγίου Νικολάου, (ή απλά ο Άγιος Νικόλας για τους Ναουσαίους),  είναι μάλλον το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Νάουσας. Βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χλμ από τη Νάουσα και η πρόσβαση είναι εύκολη, είτε με Ι.Χ., είτε με αστικό λεωφορείο ή ταξί.

το άλσος του Αγίου Νικολάου Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Πρόκειται για μία καταπράσινη έκταση με μεγάλα πλατάνια, την οποία διασχίζει το ποτάμι της Νάουσας, η Αράπιτσα. Είναι ένας τόπος που προσφέρεται για χαλάρωση και ηρεμία αλλά και ποικίλες δραστηριότητες.

το ποτάμι Αράπιτσα ένας μικρός καταρράκτης κοντά στη λίμνη οι πηγές της Αράπιτσας

Στον Άγιο Νικόλαο, επιγραμματικά, μπορείτε να βρείτε/δείτε τα εξής:

 • Την ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Νικολάου (στην οποία, λόγω και του ειδυλλιακού περιβάλλοντος, γίνονται συχνά γάμοι και βαφτίσεις)
 • Τις πηγές του ποταμού Αράπιτσα (το ποτάμι που διασχίζει τη Νάουσα)
 • Μικρή τεχνητή λίμνη (δίπλα στην εκκλησία), με πέστροφες (κάποιους μήνες τον χρόνο υπάρχει και η δυνατότητα ψαρέματος) και πάπιες
 • Αθλητικές εγκαταστάσεις: Γήπεδα μπάσκετ, βόλεϋ και τένις
 • Παιδική χαρά (με κούνιες κτλ) κοντά στην λίμνη και την εκκλησία
 • Εκτροφείο θηραμάτων
 • Μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ
 • Καταλύματα για διαμονή (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια)
 • Εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες
πινακίδες στους διαδρόμους του άλσους η τεχνητή λίμνη κοντά στην εκκλησία επισκέπτες στον Άγιο Νικόλα
το άλσος του Αγίου Νικολάου το άλσος του Αγίου Νικολάου με χιόνι το άλσος του Αγίου Νικολάου τον χειμώνα

Φυσικά, μπορείτε επίσης να περιπλανηθείτε μέσα στους πολλούς διαδρόμους που υπάρχουν στο άλσος και να διημερεύσετε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Αν είστε αρκετά τυχεροί και παρατηρητικοί ίσως δείτε και κάποιον σκίουρο.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια βόλτα στους διαδρόμους του άλσους, για να πάρετε μια ιδέα πως είναι περίπου διαμορφωμένο το μέρος.

Εκτός των άλλων, πρόκειται και για έναν δημοφιλή προορισμό σχολικών εκδρομών και ιδιαίτερα την περίοδο μετά το Πάσχα, πολλά λεωφορεία φτάνουν εκεί με επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Το άλσος του Αγίου Νικολάου είναι όμορφο όλες τις εποχές του χρόνου. Εμένα μου αρέσει λίγο περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν έχετε χρόνο να δείτε άλλο ένα video, ακολουθεί ένας φθινοπωρινός περίπατος για φωτογραφίες και... απεριόριστη απόλαυση του τοπίου :-)

Το καλοκαίρι είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός και ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες το επιλέγουν αρκετοί επισκέπτες για να διημερεύσουν, αναζητώντας λίγη δροσιά. Το χειμώνα το τοπίο έχει μια πιο "άγρια" ομορφιά, ειδικά όταν είναι χιονισμένο.

Επιπλέον, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με την σχετική πινακίδα που έχει τοποθετήσει εκεί ο Δήμος Νάουσας, απαγορεύονται τα παρακάτω:

 • Η στάση και η στάθμευση οχημάτων εντός του άλσους
 • Η κατανάλωση φαγητού έξω από τους χώρους εστίασης
 • Η ρίψη σκουπιδιών
 • Το άναμμα φωτιάς

πινακίδα

Κάτι άλλο, που θα δείτε φτάνοντας στην κεντρική είσοδο του άλσους, είναι το στρατόπεδο "Ζαφειράκη" της Β' Μοίρας Καταδρομών, ενώ εκεί κοντά στην είσοδο υπάρχει επίσης και μεγάλος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων καθώς και το δημοτικό κολυμβητήριο.

Και μία διευκρίνηση, γιατί ίσως κάποιος μπορεί να μπερδευτεί. Ορισμένοι αναζητούν την συγκεκριμένη τοποθεσία ως πάρκο του Αγίου Νικολάου. Στη Νάουσα όταν λέμε "πάρκο" εννοούμε το δημοτικό πάρκο, το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη, ενώ το άλσος όπως ανέφερα και πιο πάνω... είναι λίγο έξω από την πόλη. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα λοιπόν, οπότε καλό είναι να το έχετε υπόψη σας αυτό π.χ. αν ζητήσετε οδηγίες από κάποιον κάτοικο της πόλης μην τον ρωτήσετε που είναι το πάρκο ενώ ψάχνετε το άλσος :-)

Δημήτρης

Έχω ωραίες αναμνήσεις από αυτό το μέρος. Εκδρομές με το σχολείο, βόλτες με το ποδήλατο, ένα καλοκαίρι που ανεβαίναμε να παίξουμε τένις. Θυμάμαι που ανέβαινα με αρκετό κόπο την ανηφόρα (η οποία σε κάποια σημεία έχει αρκετά μεγάλη κλίση) με το ποδήλατο για να φτάσω εκεί και μετά την απολαυστική διαδρομή προς τα κάτω για να γυρίσω στην πόλη.

Το radar μου λαμβάνει μία θετική ενέργεια από αυτό το σημείο του πλανήτη (ίσως και δύο). Μέχρι και σήμερα, προσπαθώ να το επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ, δημιουργώντας και νέες αναμνήσεις, τις οποίες συχνά τις καταγράφω και σε video.