Το ξινόμαυρο κρασί και τα οινοποιεία της Νάουσας


Η Νάουσα είναι γνωστή για το ιδιαίτερο ξινόμαυρο κρασί που παράγεται στην περιοχή, έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιού και στην περιοχή υπάρχουν περισσότερα από 15 οινοποιεία.

σταφύλια ξινόμαυρου

Ανάμεσα σε αυτούς που ψάχνουν το κρασί λίγο παραπάνω, το ξινόμαυρο έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Η ποικιλία του ξινόμαυρου είναι μία σχετικά δύσκολη περίπτωση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα κρασιά και θα λέγαμε ότι δεν είναι αυτό που λέμε "ευκολόπιοτο" κρασί για το ευρύ κοινό, γιατί έχει τις λεγόμενες τανίνες που του δίνουν έναν έντονο χαρακτήρα.

Εκτός από τις έντονες τανίνες, το ξινόμαυρο κρασί χαρακτηρίζεται επίσης από την υψηλή οξύτητα του. Είναι από τα κρασιά που "χρειάζεται" να συνοδευτεί και με φαγητό, και μπορεί να συνδυαστεί με κρεατικά και ιδιαίτερα κοκκινιστά με σάλτσα ντομάτας.

Η περιοχή της Νάουσας προσφέρεται για οινοτουρισμό. Ξινόμαυρο κρασί θα βρείτε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης αλλά επιπλέον μπορείτε να δείτε και από κοντά τα επισκέψιμα οινοποιεία της Νάουσας.

Η επίσκεψη σε ένα οινοποιείο περιλαμβάνει συνήθως ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, πληροφορίες για την διαδικασία οινοποίησης αλλά και γευστική δοκιμή των κρασιών που παράγει το οινοποιείο.

Είναι μια ωραία εμπειρία, ειδικά για όσους δεν έχουν δει άλλη φορά έναν τέτοιο χώρο από κοντά, αλλά και όσοι είναι πιο σχετικοί με το αντικείμενο έχουν την ευκαιρία γνωρίσουν καλύτερα την ποικιλία του ξινόμαυρου.

Οινοποιείο Αργατία

Το επισκέψιμο οινοποιείο Αργατία, βρίσκεται στο Ροδοχώρι της Νάουσας, ακριβώς πριν την είσοδο του χωριού (ανεβαίνοντας από Νάουσα).

οινοποιείο Αργατία

Στην ιστοσελίδα του οινοποιείου argatia.gr, μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα κρασιά, τους αμπελώνες (που καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας) αλλά και τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούν στην Αργατία.

Επίσης, οι δημιουργοί του οινοποιείου, Παναγιώτης Γεωργιάδης και Χαρούλα Σπινθηροπούλου, είναι στην διάθεσή σας, για να σας ξεναγήσουν στον χώρο του κρασιού.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το οινοποιείο Αργατία στο τηλέφωνο 2332051080.