Το ξινόμαυρο κρασί και τα οινοποιεία της Νάουσας


Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα δείτε λίγο πριν φτάσετε στην πόλη, είναι το βαρέλι της παρακάτω φωτογραφίας, το οποίο σας υποδέχεται και σας ενημερώνει για δύο από τα χαρακτηριστικά της, τον οίνο και τα αμπέλια.

πόλη του οίνου και της αμπέλου

Η Νάουσα είναι γνωστή για το ιδιαίτερο ξινόμαυρο κρασί που παράγεται στην περιοχή, έχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή κρασιού και στην ευρύτερη περιοχή, γύρω από την πόλη, υπάρχουν περισσότερα από 15 οινοποιεία.

σταφύλια ξινόμαυρου

Ανάμεσα σε αυτούς που ψάχνουν το κρασί λίγο παραπάνω, το ξινόμαυρο έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Η ποικιλία του ξινόμαυρου είναι μία σχετικά δύσκολη περίπτωση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα κρασιά και θα λέγαμε ότι δεν είναι αυτό που λέμε "ευκολόπιοτο" κρασί για το ευρύ κοινό, γιατί έχει τις λεγόμενες τανίνες που του δίνουν έναν έντονο χαρακτήρα.

Εκτός από τις έντονες τανίνες, το ξινόμαυρο κρασί χαρακτηρίζεται επίσης από την υψηλή οξύτητα του. Είναι από τα κρασιά που "χρειάζεται" να συνοδευτεί και με φαγητό, και μπορεί να συνδυαστεί με κρεατικά και ιδιαίτερα κοκκινιστά με σάλτσα ντομάτας.

Η περιοχή της Νάουσας προσφέρεται για οινοτουρισμό. Ξινόμαυρο κρασί θα βρείτε στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης αλλά επιπλέον μπορείτε να δείτε και από κοντά τα επισκέψιμα οινοποιεία της Νάουσας.

Η επίσκεψη σε ένα οινοποιείο περιλαμβάνει συνήθως ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, πληροφορίες για την διαδικασία οινοποίησης αλλά και γευστική δοκιμή των κρασιών που παράγει το οινοποιείο.

Είναι μια ωραία εμπειρία, ειδικά για όσους δεν έχουν δει άλλη φορά έναν τέτοιο χώρο από κοντά, αλλά και όσοι είναι πιο σχετικοί με το αντικείμενο έχουν την ευκαιρία γνωρίσουν καλύτερα την ποικιλία του ξινόμαυρου.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια (στις αρχές του Δεκεμβρίου, συνήθως) πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με τίτλο "Νάουσα, πόλη του οίνου", οι οποίες περιλαμβάνουν γευσιγνωσία καθώς και άλλες παράλληλες δραστηριότητες με θέμα το ξινόμαυρο κρασί. Για το 2024, οι σχετικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το τριήμερο 26, 27 και 28 Ιανουαρίου.

Να σημειώσω βέβαια ότι στην περιοχή καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες σταφυλιών, δηλαδή θα βρείτε και άλλα κρασιά πέρα από το ξινόμαυρο, απλά η Νάουσα φημίζεται για αυτό και έχει συνδεθεί το ονομά της με αυτή την ποικιλία.

Οινοποιείο Αργατία

Το επισκέψιμο οινοποιείο Αργατία, βρίσκεται στο Ροδοχώρι της Νάουσας, ακριβώς πριν την είσοδο του χωριού (ανεβαίνοντας από Νάουσα).

οινοποιείο Αργατία

Στην ιστοσελίδα του οινοποιείου argatia.gr, μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τα κρασιά, τους αμπελώνες αλλά και τις ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούν στην Αργατία.

Εάν σας ενδιαφέρει μία ξενάγηση στον χώρο του κρασιού μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους του οινοποιείου στα τηλέφωνα 2332051080 και 6976269759