Γκαβόψαρα, ένας παραδοσιακός τσιπουρομεζές


Ένα μεζεδάκι που σίγουρα θα βρείτε σε κάποιες ταβέρνες της Νάουσας είναι τα γκαβόψαρα, τα οποία είναι ένα ενδιαφέρον συνοδευτικό για το τοπικό τσίπουρο.

γκαβόψαρα

Αν και το όνομα τους παραπέμπει σε ψάρια, στην πράξη δεν έχουν κάποια άμεση σχέση με ψάρια, απλά μοιάζουν εμφανισιακά με μικρά τηγανιτά ψάρια.

Ουσιαστικά πρόκειτα για λωρίδες μελιτζάνες (μακρόστενα κομμάτια) τα οποία αλευρώνονται και τηγανίζονται σε λάδι. Πριν όμως από την διαδικασία του αλευρώματος και του τηγανίσματος, χρειάζονται και μια μικρή προετοιμασία.

Εγώ τα προμηθεύτηκα έτοιμα μέσα σε βάζο, το οποίο περιείχε νερό με αλάτι και κάποια επιπλέον συστατικά και αυτό που είχα να κάνω ήταν να τα ξαλμυρίσω τα κομμάτια της μελιτζάνας (γιατί είναι αρκετά αλμυρά) και μετά να τα αλευρώσω και να τα τηγανίσω.

Δεν χρειάζονται πολύ ώρα τηγάνισμα, 2-3 λεπτά αρκούν, απλά απ’ ότι μου είπαν και στο μαγαζί που αγόρασα το βάζο με τα γκαβόψαρα, χρειάζεται να ζεσταθεί καλά το λάδι πριν αρχίσουμε το τηγάνισμα.

Στο παρακάτω video φαίνεται αυτό το τελικό στάδιο της διαδικασίας...

Σκέφτομαι να δοκιμάσω να φτιάξω και μόνος μου γκαβόψαρα ξεκινώντας απευθείας από την μελιτζάνα, αλλά αυτό ίσως σας το δείξω σε κάποιο επόμενο βίντεο.