Η Αποκριά και το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Η αποκριά στη Νάουσα έχει ως επίκεντρο το έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες», ένα παραδοσιακό δρώμενο με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που δημιουργεί μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην πόλη, διαφορετική από τα συνηθισμένα «καρναβάλια» με τα οποία έχει συνδεθεί γενικότερα η περίοδος της αποκριάς.

δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες


Υπόμνημα για το έθιμο Μπούλες απο ομάδα ναουσαίων συγγραφέων

Οι υπογεγραμμένοι, υπηρέτες, εραστές, ερευνητές της Λαϊκής μας  παράδοσης καταθέτουμε την μαρτυρία μας για το τελούμενο κατά την περίοδο των Απόκρεω έθιμο της Νάουσας «ΜΠΟΥΛΕΣ», όπως παρακάτω:

Παραλάβαμε το ανωτέρω έθιμο από τους παλαιότερούς μας  με το αποκλειστικό όνομα «ΜΠΟΥΛΕΣ».


Συνεχίζονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με επίκεντρο την παράδοση

Γενίτσαροι και Μπούλες

Με επίκεντρο την παράδοση και  το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» συνεχίστηκαν την Κυριακή (10/3) οι εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2013», που διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας με τη συμμετοχή Λαογραφικών Συλλόγων και του Συλλόγου Φίλοι του Καρναβαλιού.


Πρόγραμμα εκδηλώσεων «Νάουσα-Αποκριά 2013»

Την Τσικνοπέμπτη, 7 Μαρτίου, ανοίγει η αυλαία των εφετινών εκδηλώσεων της Αποκριάς τις οποίες διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας σε συνεργασία με Λαογραφικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους του διευρυμένου Δήμου και το Σύλλογο Φίλοι του Καρναβαλιού.

Γενίτσαροι και Μπούλες

Η παράδοση και η σάτιρα, όπως κάθε χρόνο, ξεχωρίζουν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Νάουσα-Αποκριά 2013» που θα κορυφωθούν την Καθ. Δευτέρα 18 Μαρτίου. Στο επίκεντρο είναι το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες», πλαισιωμένο με εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν Πολιτιστικοί και Λαογραφικοί Σύλλογοι, η «Φιλαρμονική Εταιρεία Ναούσης», ο Σύλλογος «Φίλοι του Καρναβαλιού» κ.ά.


Νάουσα, Οίνος και Πολιτισμός

Χθες Σάββατο 16/02/2013 στο ξενοδοχείο Electra Palace στο κέντρο της Αθήνας, παρακολουθήσαμε την εκδήλωση «Νάουσα, Οίνος και Πολιτισμός» που διοργάνωσε ο Όμιλος Τουριστικής Ανάπτυξης Νάουσας σε συνεργασία με οινοποιούς από την περιοχή της Νάουσας και με την συμμετοχή του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες».


Το ντύσιμο του Γενίτσαρου και περιγραφή του εθίμου

Στις 19/02/2012 βρέθηκα στο παραδοσιακό κτίριο του ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες» για να παρακολουθήσω από κοντά (πρώτη φορά) το ντύσιμο του Γενίτσαρου.


Διάθεση τροφίμων από τον όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Σε μια σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την ενίσχυση απόρων οικογενειών και πολιτών της Νάουσας προχώρησαν οι αδελφοποιημένοι πολιτιστικοί σύλλογοι «Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες» και το «Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ’ Παναγιάς» από την Πάφο της Κύπρου.


Άρχισαν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη

Άρχισαν από την Κυριακή (19/2) τα γυρίσματα της νέας ταινίας του καταξιωμένου σκηνοθέτη κ. Παντελή Βούλγαρη, που είναι εμπνευσμένη από το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες».


Αποκριάτικες εκδηλώσεις «Νάουσα - Αποκριά 2012»

Με επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» συνεχίστηκαν την Κυριακή (19/2) οι εκδηλώσεις «Νάουσα-Αποκριά 2012», που διοργανώνει ο Δήμος και η Κ.Ε.Π.Α.Π. Νάουσας. Νωρίς το πρωί, έγινε το ντύσιμο του Γενίτσαρου στο διατηρητέο κτήριο «Μάκη» του Συλλόγου «Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες».


Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες