Παράδοση-παραλαβή του διατηρητέου κτιρίου Υδρόμυλος «Μάκη»


Σε ειδική εκδήλωση το μεσημέρι της Κυριακής (7/2) έγινε η παράδοση-παραλαβή του διατηρητέου κτιρίου Υδρόμυλος «Μάκη» από το Δήμο Νάουσας στο Σύλλογο "Ομιλος Γενίτσαροι και Μπούλες".

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Αν. Καραμπατζός εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του γιατί, ο ιστορικός και δραστήριος σύλλογος και το μοναδικό δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» αποκτούν τη δική τους στέγη. Μιλώντας για τη σημασία του έργου, ο κ. Καραμπατζός το χαρακτήρισε μεγάλο και χρήσιμο, επειδή με την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών «σώθηκε» ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικά κτίριο, δεμένο με την πλούσια ιστορία και την παράδοση της Νάουσας.

Υπογράμμισε ότι από το Δήμο Νάουσας, τα στελέχη και το προσωπικό, έγινε κοπιαστική και συστηματική προσπάθεια, προσεγμένες και εξειδικευμένες εργασίες αποκατάστασης, με σεβασμό στα χαρακτηριστικά του κτιρίου, ώστε να είναι λειτουργικό για τις ανάγκες του Συλλόγου και επισκέψιμο για το κοινό. Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του έργου ξεπέρασε τις 400.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπλασης της Αράπιτσας του Π.Ε.Π. Κ. Μακεδονίας με 320.000 ευρώ, το οποίο υλοποίησε ο Δήμος Νάουσας, ενώ χρειάστηκε και ο Δήμος από τον προϋπολογισμό του να διαθέσει πάνω από 100.000 ευρώ.

Εξήρε την αγαστή συνεργασία του Δήμου με τον Πρόεδρο κ. Γ. Ζαχαριάδη και τα μέλη της Διοίκησης του Ομίλου «Γενίτσαροι και Μπούλες», στον οποίο ανήκει το κτίριο «Μάκη», λέγοντας ότι χάρη στην κοινή προσπάθεια το έργο ολοκληρώθηκε σωστά και σημείωσε τη μεγάλη συμβολή τόσο του κ. Δημ. Μπάιτση όσο και του κ. Γ. Παρόλα για την απόκτηση του κτιρίου από τον Όμιλο. Αναφέρθηκε στις εργασίες, οι οποίες ξεκίνησαν με την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο κ. Αθ. Τσαμήτρο τον Οκτώβριο του 2007 και ήταν: Θεμελίωση, ενίσχυση λιθοδομής, ανακατασκευή στέγης, ενίσχυση φέροντος οργανισμού, κατασκευή πατωμάτων, τοποθέτηση κουφωμάτων κ.ά.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών είπε ότι διαμορφώθηκαν οι χώροι:

Α) Στο ισόγειο: 1) χώρος υποδοχής, 2) χώρος πωλητηρίου (θα εξοπλιστεί το επόμενο διάστημα), 3) ανακατασκευή προβιομηχανικού εργαστηρίου επεξεργασίας σησαμιού (θα ολοκληρωθεί από έργο στο ΕΣΠΑ).

Β) Μεσοπάτωμα: 1) Χώρος συγκέντρωσης-χορού, 2) Χώρος βεστιάριου (στολές).

Γ) Όροφος: 1) Γραφεία Συλλόγου, 2) Εντευκτήριο-χώρος εκδηλώσεων, 3) Προθήκες-βιβλιοθήκη, χώρος Η/Υ. Οι χώροι αυτοί θα εξοπλιστούν το επόμενο διάστημα (έπιπλα, γραφεία καρέκλες κλπ.).

Ευχαρίστησε τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας (κα. Μ. Χαϊδούλη, κ. Π. Κυριακίδη, κ. Ακ. Μουτσικάπα), το προσωπικό του Δήμου, την Αντιδήμαρχο κ. Μαρία Καρυδά-Μυλωνά, την επιβλέπουσα του έργου Αρχιτέκτονα κα. Κατερίνα Χατζηνώτα και τον Γ.Γ. του Δήμου κ. Γ. Αδαμίδη καθώς και όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου. Επίσης, για τη συνεργασία στην υλοποίηση του έργου τους τεχνικούς κ.κ. Αθ. Αήγγη, Ηλ. Περτζινίδης και Στ. Νάκας.

Είπε ότι «δεν σταματάμε εδώ, αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί» και ότι ήδη είναι έτοιμη η πρόταση του Δήμου για το πρόσκτισμα του κτιρίου «Μάκη» (διπλανό τμήμα του κτιρίου) και θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες στην Περιφέρεια για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων με προϋπολογισμό 160.000 ευρώ. Αναφέρθηκε επίσης στη σταθερή διεκδίκηση της Δημ. Αρχής για το διατηρητέο κτίριο κυλινδρόμυλος «Ματθαίου» με στόχο να ολοκληρωθεί η αγορά του από το Υπ. Πολιτισμού για να αξιοποιεί από το Δήμο σε δράσεις πολιτισμού-τουρισμού, καθώς και στο έργο αποκατάστασης που υλοποίησε ο Δήμος στον υδρόμυλο «Ράϊου».

Επεσήμανε ότι το έργο της επανάχρησης του κτιρίου «Μάκη» εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, με σκοπό την υλοποίηση ολοκληρωμένων και χρήσιμων έργων, από την Είσοδο της πόλης (φόρος) μέχρι το Χώρο Θυσίας (Πολυχώρος Πολιτισμού και Μουσείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς στη «Βέτλανς», πεζογέφυρα, επέκταση πεζοδρόμων Αράπιτσας, διαμόρφωση πλατείας-λιθόστρωση οδού Ρηγ. Φεραίου στην «Πουλιάνα κ.ά.). Τόνισε ότι είναι έργα που λειτουργούν συμπληρωματικά, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας για να γίνει τουριστικός προορισμός (ιστορία, περιβάλλον, πολιτισμός), λέγοντας για το σκοπό αυτό τις επόμενες ημέρες ο Δήμος Νάουσας θα υποβάλλει προτάσεις έργων για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ.

Καταλήγοντας ο κ. Καραμπατζός, είπε ότι «τα έργα δεν ανήκουν σε κανέναν Δήμαρχο και σε καμία Δημ. Αρχή, αλλά στον ίδιο το λαό της Νάουσας. Θεωρούμε καθήκον μας να υπηρετούμε τον τόπο και να ολοκληρώνουμε έργα που να συμβάλλουν στην πρόοδο, την ανάπτυξη και ιδιαίτερα τις επόμενες γενιές. Κρινόμαστε από το αποτέλεσμα και την ουσία και όχι την επικοινωνία».

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος παρέδωσε συμβολικά το κλειδί του κτιρίου «Μάκη» στον Πρόεδρο του συλλόγου Όμιλος Γενίτσαροι και Μπούλες κ. Γ. Ζαχαριάδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Αγ. Τόλκας, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ι. Γκαρνέτας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Γ. Χαλκιάς, κ. Γ. Γιάντσης, κα. Μ. Καρυδά-Μυλωνά, κα. Ευδ. Ιτσκάρα-Θανασούλη, Δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη της Διοίκησης του Ομίλου, εκπρόσωποι συλλόγων, συγγενείς της οικογένειας Μάκη και πλήθος κόσμου.

Δήμος Νάουσας - Δελτίο τύπου 08/02/2010