Νάουσα, η πόλη του οίνου


Η πόλη του οίνου

Από τις 13 έως 15 Δεκεμβρίου 2013 η Νάουσα, η πόλη του Οίνου και των Γεύσεων σας αποκαλύπτεται! Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων προσφέρεται η ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τον εξαιρετικό τοπικό οίνο και τις μοναδικές τοπικές γεύσεις. Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη στήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας.

Το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου ανοίγει ξανά τις πύλες του για να υποδεχτεί οινοποιούς της Νάουσας (Κτήμα Μελιτζανή, Δαλαμάρας, Διαμαντάκος, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Κατώγι Αβέρωφ, Μπουτάρη Οινοποιητική, Έλινος, Κόκκινος, Θυμιόπουλος, Κτήμα Καρυδά) και δημιουργούς τοπικών προϊόντων (Τζέπος, Σούλα, Μπαντής, Βαλάντης). Στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Μουσείου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν το ξινόμαυρο της Νάουσας στις οινικές δοκιμές, καθώς και να δοκιμάσουν υπέροχες τοπικές γεύσεις που ταιριάζουν αρμονικά με τον τοπικό οίνο, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του οίνου στη Νάουσα μέσα από τα εκθέματα που φιλοξενούνται στον χώρο του Μουσείου.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση για το μέλλον του ξινόμαυρου με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων του χώρου, παραγωγών από τη ζώνη της Νάουσας, καθώς και από τις άλλες περιοχές στις οποίες καλλιεργείται (Αμύνταιο, Ραψάνη, Γουμένισσα, Μέτσοβο).

Επιδιώκοντας να συνδέσουμε τον τοπικό οίνο με τις τοπικές γεύσεις και να συνθέσουμε την εικόνα της Νάουσας του Οίνου και των Γεύσεων, αναδεικνύοντας την ως τον κατεξοχήν γαστρονομικό προορισμό, θα παρουσιάσουμε μια πολυτελή έκδοση στην οποία θα προτείνονται ιδανικοί συνδυασμοί τοπικών πιάτων με το ξινόμαυρο.

Ακόμη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μαγειρικής «Αναζητώντας τους γευστικούς συντρόφους του ξινόμαυρου», οπού καλούνται οι λάτρεις της κουζίνας να ετοιμάσουν το πιάτο που θεωρούν ότι ταιριάζει γευστικά με τον τοπικό οίνο. Τα καλύτερα πιάτα θα κερδίσουν πλούσια δώρα.

Η γνωστή σεφ Νταϊάν Κόχυλα θα παρουσιάσει ένα σεμινάριο μαγειρικής στο οποίο θα προτείνει ιδανικούς γευστικούς συντρόφους του ξινόμαυρου, ενώ θα μαγειρέψει ζωντανά στον χώρο της εκδήλωσης αποκαλύπτοντας μυστικά της μαγειρικής τέχνης στο κοινό.

Ο σεφ Δημήτρης Μάντσιος θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας σεφ, όπου θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν στην κουζίνα και μέσα από το παιχνίδι να μάθουν για την σημασία της υγιεινής διατροφής.

Οι φίλοι του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εξαιρετική ταινία Chocolat συνοδεία ενός απρόσμενα ταιριαστού συνδυασμού. Ροφήματος σοκολάτας με ξινόμαυρο! Τέλος, θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και ένα ντοκυμαντέρ γύρω από την οινική παράδοση στον ελλαδικό χώρο.

Ορεινή εξόρμηση και πεζοπορία στον Προφήτη Ηλία για γευσιγνωσία ξινόμαυρου στο φθινοπωρινό βουνό μας. Οι συμμετέχοντες θα αποζημιωθούν με δοκιμές εκλεκτού τοπικού οίνου και ψητά εδέσματα.

Το κρασί της Νάουσας θα έχει την τιμητική του σε εστιατόρια, καφέ – μπαρ και κάβες, ενώ τα οινοποιεία της περιοχής θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν το κοινό και να το μυήσουν στα μυστικά της δημιουργίας του οίνου. Τέλος, οι μικροί μας φίλοι θα μπορέσουν να απασχοληθούν δημιουργικά στις ειδικά σχεδιασμένες δράσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να ενώσει σε μια κοινή προσπάθεια τους οινοποιούς, τους δημιουργούς τοπικών γεύσεων, τους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης και επιδιώκει να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της μοναδικής ποικιλίας του ξινόμαυρου, στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τις τοπικές δημιουργίες οίνου και γεύσεων και στην υλοποίηση μιας πολυσχιδούς εκδήλωσης που θα προωθήσει τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή ως κατεξοχήν οινικό και γαστρονομικό προορισμό, μέσα από δράσεις εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΝΑΟΥΣΑ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ

Ξινόμαυρο.

Ταξιδέψτε στην πόλη της Νάουσας μέσα από τις εκλεκτές της γεύσεις. Οι οινοπαραγωγοί της περιοχής σας παρουσιάζουν το Ξινόμαυρο σε όλες του τις εκδοχές. Ποικίλα αμπελοτόπια, χρονιές και φιλοσοφίες θα συνοδεύσουν το οδοιπορικό σας!

Εστιατόρια, καφέ-μπαρ & κάβες.

Σεφ στη Νάουσα εμπνέονται από την δυναμική και την φινέτσα του Ξινόμαυρου, δημιουργώντας γεύσεις για παραδοσιακούς αλλά και ανήσυχους ουρανίσκους. Μυηθείτε στο πως μπορείτε να συνδυάσετε το κρασί με το φαγητό και τη διασκέδαση σας.

Οινοποιεία.

Περιπλανηθείτε στους πολύχρωμους φθινοπωρινούς αμπελώνες της Νάουσας παρέα με τους οινοπαραγωγούς, «αφουγκραστείτε» τα αρώματα του φρέσκου οίνου που παλαιώνει στο κελάρι και ξεναγηθείτε στην τέχνη της δημιουργίας του οίνου!

Παρασκευή, 13/12

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές (Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Οι μαθητές των σχολείων θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της υγιεινής διατροφής μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία.

18.30 Παρουσίαση της έντυπης έκδοσης «Νάουσα, Ανακαλύπτοντας την Πόλη του Οίνου και των Γεύσεων» (Α’ Όροφος – Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Παρουσίαση μιας πολυτελούς έντυπης έκδοσης με παραδοσιακές συνταγές που ταιριάζουν αρμονικά με το ξινόμαυρο.

18.30 Ανοικτός διαγωνισμός μαγειρικής (Α’ Όροφος – Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Υλοποίηση διαγωνισμού μαγειρικής «Αναζητώντας τους γευστικούς συντρόφους του ξινόμαυρου». Ερασιτέχνες σεφ από τη Νάουσα και την ευρύτερη περιοχή δημιουργούν πιάτα που συνοδεύονται από τον ξινόμαυρο οίνο και κερδίζουν υπέροχα δώρα.

18.30 – 21.00 Οινικές και Γευστικές δοκιμές: Ξινόμαυρο και τοπικές γεύσεις* (Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Δοκιμές εκλεκτού ξινόμαυρου οίνου από δέκα παραγωγούς με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.
* Η είσοδος στον χώρο προϋποθέτει εισιτήριο κόστους 3 ευρώ. Το εισιτήριο αφορά τη συμμετοχή στην γευσιγνωσία.

18.30 – 21.00 Έκθεση της Οινικής Ιστορίας της Νάουσας (Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Ταξιδέψτε πίσω στον χρόνο και περιηγηθείτε στην ιστορία της πόλης του Οίνου μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου!

18.30 – 21.00 Παιδική γωνιά (Α’ όροφος – Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Ξενάγηση των μικρών μας φίλων στον κόσμο των γεύσεων μέσα από το παιχνίδι!

Σάββατο, 14/12

11.30 Ανοικτή συζήτηση για το αύριο του ξινόμαυρου (Α’ όροφος – Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Συζήτηση χωρίς προϋποθέσεις και όρια για το ξινόμαυρο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Με τη συμμετοχή των Γ. Μπουτάρη, Μ. Νέτσικα, M. Stolz, Γ. Ιωαννίδη και Ν. Μάνεση.

11.30 – 21.00 Οινικές και Γευστικές δοκιμές: Ξινόμαυρο και τοπικές γεύσεις* (Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Δοκιμές εκλεκτού ξινόμαυρου οίνου από δέκα παραγωγούς με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.
* Η είσοδος στον χώρο προϋποθέτει εισιτήριο κόστους 3 ευρώ. Το εισιτήριο αφορά τη συμμετοχή στην γευσιγνωσία.

18.00 Προβολή ντοκυμαντέρ «Η βάρδια του Πελεκάνου», (Α’ όροφος – Μουσείο Οίνου & Αμπέλου»
Η βραβευμένη ταινία της Λίας Μπίζνερ μας παρουσιάζει την «άλλη» Σαντορίνη. Τη Σαντορίνη του οίνου. Προλογίζει ο παραγωγός της ταινίας Ν. Μάνεσης.

19.00 Μαγειρική & Ξινόμαυρο, σεμινάριο με τη Νταϊάν Κόχυλα (Α’ Όροφος – Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Η γνωστή σεφ μαγειρεύει ζωντανά και μας συστήνει τους ιδανικούς συντρόφους του ξινόμαυρου!

11.30 – 21.00 Έκθεση της Οινικής Ιστορίας της Νάουσας (Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Ταξιδέψτε πίσω στον χρόνο και περιηγηθείτε στην ιστορία της πόλης του Οίνου μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου!

14.00 – 21.00 Παιδική γωνιά (Α’ όροφος – Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Ξενάγηση των μικρών μας φίλων στον κόσμο των γεύσεων μέσα από το παιχνίδι!

Κυριακή, 15/12

11.30 Οι μικροί σεφ δημιουργούν και μαθαίνουν (Α’ Όροφος – Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Με την καθοδήγηση του σεφ Δημήτρη Μάντσιου οι μικροί επίδοξοι σεφ θα μάθουν για τη σπουδαιότητα της σωστής διατροφής μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία.

18.30 Προβολή της ταινίας “Chocolat” συνοδεία ροφήματος σοκολάτας με ξινόμαυρο* (Α’ όροφος – Μουσείο Οίνου & Αμπέλου)
Παρακολουθούμε την εξαιρετική ταινία του Lasse Hallstrom με τους Johnhy Depp και Juliette Binoche απολαμβάνοντας τον μαγικό συνδυασμό ροφήματος σοκολάτας με ξινόμαυρο!
* Η είσοδος στον χώρο προϋποθέτει εισιτήριο κόστους 3 ευρώ. Το εισιτήριο αφορά τη συμμετοχή στην γευσιγνωσία.

Πεζοπορία στον Προφήτη Ηλία

Οι λάτρεις των ορεινών εξορμήσεων θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ανάβαση στον Προφήτη Ηλία και να δοκιμάσουν ξινόμαυρο συνοδεία ψητών εδεσμάτων.

Επίσκεψη στα Οινοποιεία*

Οι παραγωγοί της περιοχής ανοίγουν τις πόρτες των οινοποιείων τους  για να υποδεχτούν το κοινό και να το μυήσουν στα μυστικά της δημιουργίας του οίνου.

Οινοποιείο Δαλαμάρα – Έκθεση ξυλογλυπτικής «Βακχίες» (1ο χλμ Νάουσας-Σ.Σ Νάουσας)
Κτήμα Διαμαντάκος (Περιοχή Μαντέμι Νάουσας)
Κτήμα κυρ-Γιάννη (Γιαννακοχώρι)
Κτήμα Μελιτζανή (Χριστοδούλου Λαναρά 1)
Κτήμα Κόκκινος (2ο χλμ. Νάουσας - Αρκοχωρίου, περιοχή Δαλαμάρι)
*(Για τις ώρες λειτουργίας ενημερωθείτε στο www.wine-days.gr)

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου

Εστιατόρια*

Το ξινόμαυρο αναδεικνύει και αναδεικνύεται μέσα από την μοναδικότητα της τοπικής κουζίνας. Στα κάτωθι εστιατόρια, οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα μπορούν να συνοδεύσουν το γεύμα ή το δείπνο τους με τοπικούς οίνους σε προνομιακές τιμές.

4 Εποχές (Άλσος Αγ. Νικολάου)
Ψάθα (Αγ. Νικολάου 88)
Οινομαγειρέματα (Στ. Δραγούμη & Βενιζέλου 1)
Παραδοσιακό (Μεγ. Αλεξάνδρου 28)
Σπονδή (Πλατεία Καρατάσου 17)
Ρακοκάζανο (Νέα Στράντζα Νάουσας)
Da Elio (Βενιζέλου 23)
Αμπέλι Έδεσμα (Μεγ. Αλεξάνδρου 34)

Καφέ-Μπαρ*

Την παράσταση κλέβει στα καφέ-μπαρ της πόλης το ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τον εξαιρετικό οίνο που μας προσφέρει η περιοχή σε προνομιακές τιμές.

Social Café Bar Free (Μεγάλου Αλεξάνδρου 20)
Liebe (Μεγάλου Αλεξάνδρου 1)
Home (Πλατεία Καρατάσου 10)
Παραδοσιακό Καφενείο Σείριος (Μεγάλου Αλεξάνδρου 6)
CAFÉ ΝΕΟΝ (Μεγάλου Αλεξάνδρου 22)
Μπρίκι (Βέροια – Μητροπόλεως 44)
Αγορά (Βέροια – Ιπποκράτους & Κάππου γωνία)

Κάβες

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον ξινόμαυρο οίνο της Νάουσας σε τιμές προσφοράς στην Κάβα Οκτάνα και στην Κάβα Δαλαμάρα.

*Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για τις δράσεις των οινοποιείων, τους χώρους εστίασης και διασκέδασης και τις κάβες στην ιστοσελίδα μας: www.wine-days.gr.

(Wine Days - ΔΤ 03/12/2013)